Vandrarhem på fästningen mitt i Varberg - Fästningen vandrarhem

Bo på en plats med en unik historiaMånga är de livsöden som under årens lopp har passerat genom porten upp till Varbergs fästning. Wardberget är en plats som, under de många hundra år som den ståtliga fästningen vaktat Varberg, har sett både krig och elände, men även glädje när den efterlängtade freden med dansken äntligen kom.

Vid Fästningens Vandrarhem bor du i en miljö som har en lång och spännande historia utöver det vanliga.

Ett skydd av Varberg under många blodiga år

Det var efter många blodiga århundraden med krig med grannlandet Danmark, då Varberg och Halland pendlade mellan svenskt och danskt styre, som Varbergs fästning började byggas av danskarna. På platsen fanns redan sedan tidigare en skyddande borg.

Efter det Nordiska sjuårskriget bestämdes att en fästning med stora stenklädda jordvallar och bastioner som bättre kunde stå emot krigets krafter skulle byggas. Varbergs fästning stod så till slut klar 1618. I och med freden i Brömsebro 1645 blev Halland åter svenskt och en period med blodiga år kring Varberg och fästningen var en del av det förflutna. 

Fångar fyllde fästningen under 1800-talet

Under 1800-talet började en ny epok i fästningens händelserika historia. Platsen började då användas till att förvara fångar.

Som mest fanns 400 till 500 fångar vid Varbergs fästning mellan åren 1848 och 1881. Det stora antalet gjorde att Kronohäktet med fängelseceller byggdes 1856 och det är här i de gamla cellerna som du idag kan övernatta, precis som fångarna för så länge sedan.

Ett modernt boende i en storslagen historisk miljö

Trots de många åren av krig och elände är Varbergs fästning idag snarare en plats för rekreation och glädje än någonting annat. Här övernattar du bekvämt vid Fästningens Vandrarhem, en vistelse i en storslagen miljö där historien bokstavligt talat finns i väggarna.

Läs mer om vårt fina och moderna boende här. Boka din övernattning i den historiska miljön här eller hör av dig till oss så hjälper vi dig med bokningen. Kontakta oss